In de nek zitten veel spieren en gewrichten die je soepel houdt door ze af en toe te rekken. Voor jou als masseur zijn het oefeningen die je eenvoudig tussen twee behandelingen door kunt doen. De oefeningen in dit artikel zijn daarnaast ook eenvoudig aan cliƫnten over te brengen. (deze tekst: Daphne Doemges-Engelen)

OEFENING 1

Buig het hoofd zijwaarts. Houd de neus recht naar voren. Duw de schouders van je af omlaag. Op deze manier rek je de trapezius, oftewel de monnikskapspier. Deze spier loopt van de nek- en borstwervels naar het midden van de rug. De naam verwijst naar de ruitvorm van deze spier, die een beetje lijkt op een niet opgezette kap van een monnikspij.

OEFENING 2

Ga rechtop zitten of staan en draai de schouderbladen rond. Ook daarmee beweeg je de spieren in de nek, want de bovenrug heeft immers een directe relatie met de nek. Je kunt de beweging achterwaarts maken, maar ook voorwaarts. Wissel dit af. De oefening is erg geschikt om verkramping in de nek en schouderspieren te voorkomen.

OEFENING 3

en draai het hoofd zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Let op dat je niet een knik met het hoofd maakt naar je borst; draai zuiver naar de zijkant.

OEFENING 4

ziet er niet charmant uit, maar je rekt op deze manier effectief de korte strekker op. Een goede oefening voor wie last heeft van de achterzijde van de nek.

via de you tube video ook oefeningen